Göktürk-2 Yörüngede. Hayırlı, Uğurlu Olsun

gk3_2

Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü ilk milli yer gözlem uydusu Göktürk-2, Çin’deki olumsuz hava şartlarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce başladı.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip Göktürk-2, Türkiye saatiyle 18.12.52’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Gansu Eyaleti’ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi’nden fırlatıldı.

Çin’deki üs ile Ankara ve Norveç’teki yer istasyonlarından canlı bağlantı yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Göktürk-2’nin fırlatılma sürecini Tübitak Uzay Merkezi’nden canlı olarak izledi.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, ”Bugün Türkiye için miletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke olduğumuzun da somut ispatı oldu. Şu anda kendi uydusunu imal edebilen 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz” dedi.

Yörüngeye yerleşen uydu, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak.

İlk Sinyal 21.25’te

Fırlatmadan sonra ilk sinyal, Ankara’dan 21.25’te alınacak. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak.

Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak.

Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek.

GÖKTÜRK-2 Teknik Özellikleri :

  • Yörünge Güneş Eş zamanlı Yörünge
  • Yörünge Yüksekliği ~ 700 km
  • Dünya Çevresindeki Tur Süresi ~ 98 dakika
  • Günlük Yer İstasyonu Temas Süresi ~ 40 dakika (gündüz+gece)
  • Dünyanın Her Yerinden Görüntü Alma
  • Gerçek Zamanlı Görüntü Aktarma
  • Uydu Kütlesi <409 kg
  • Görüntü Depolama Kapasitesi >15 Gbit
  • Çözünürlük 2,5 m

gokturk2-uydusu-teknik-ozellikler

Askeri İstihbaratta Kullanılacak

Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek Göktürk-2 uydusu askeri istihbarat, tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afet hasarlarının değerlendirilmesi gibi alanlarda kullanılacak.

98 dakikada bir dünyanın etrafında bir tur atacak olan uydu, Norveç ve Çin’den yönlendirilecek.

Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.

20121101013524_gokturk2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir