İstanbul 3. Havalimanı Limak ve Kolin Grubunun

İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının ihalesi, Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. İhale Limak Cengiz Kolin, Mapa girişim gurubunun oldu.

İstanbul-3.Havalimani-İhalesi-Limak-Grubu

İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ihalesi’ne 4 teklif geldi

İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde, TAV, Makyol, IC/Fraport veLimak/Cengiz/Kolin/Ma-Pa/Kalyon ortak girişim grupları olmak üzere 4 teklif verildi.

İhale Komisyonu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür Yardımcısı Funda Ocak, Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen ihalenin başlangıcında komisyon üyelerini tanıttı.

Ocak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının çalışmaları kapsamında DHMİ’nin son 10 yılda havalimanlarına ve hava sahası güvenliğine yönelik 3,3 milyar dolarlık yatırım yaptığını bildirdi.

Bu yatırımların bir kısmının öz kaynaklarla, büyük bir bölümünün ise kamu-özel işbirliği projeleriyoluyla olduğunu anlatan Ocak, bu yatırımların yaklaşık yüzde 25’inin Atatürk Havalimanı’na yönelik olduğunu kaydetti.

Bu havalimanının kurulduğu günden bu yana sivil hava ulaşımının ana merkezi konumundaolduğunu vurgulayan Ocak, “Bu meydanda bahse konu dönemde gerçekleşen uçak trafiği yüzde 127 olurken, toplam yolcu trafiği ise yüzde 297’ye ulaştı” diye konuştu.

Atatürk Havalimanına yapılan yatırımlara rağmen, özellikle hava sahasında doyuma ulaşılmasının hükümeti bu sektörde yeniden radikal karar almaya ittiğini ve yeni bir havalimanı yapılmasının acil gündem maddesi olduğunu belirten Ocak, bu konudaki çalışmaların geçen yıl başında başladığını söyledi.

Ocak, Bakanlığın, 21 Mayıs 2012’de Yüksek Planlama Kurulu (YPK) nezdinde girişimdebulunduğunu ve süreci başlattığını kaydederek, sonrasında kamulaştırma, işbirliği protokolleri, master planlar, yolcu projeksiyonları, fizibilite etütleriyle çok yoğun çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi.

 25 yıllık kira bedelinde yarıştılar

Funda Ocak, 21 Ocak’ta YPK kararının çıktığını anımsatarak, şöyle konuştu:

“İhalenin ilanıyla birlikte 2’si yabancı 15’i yerli olmak üzere 17 firma şartname satın aldı. Zeyil sürecinde bu firmaların idaremize yönelik toplam 250 soru talebi oldu. Bu talepler tek tek cevaplanmış ve ihaleye katılmayı beyan eden tüm isteklilere eş zamanlı olarak dağıtılmıştır. Son yer görme tarihi olan 18 Nisan 2013’te 4 firma yer görme belgesi aldı. Bu firmalar TAV, Makyol, IC/Fraport ortak girişim grubu, Limak/Cengiz/Kolin/Ma-Pa/Kalyon beşli grubu. Bu çerçevede iki firma tek alırken, iki firma da ortak girişim grubu olarak tarafımızdan yer görme belgesi talebinde bulundu. Yer görmelerin alınmasını müteakip istekli firmaların ortaklarıyla çok ciddi bir araştırması yapılmıştır.”

İhale yöntemi hakkında bilgi veren Ocak, ihalede teklif veren firmaların dış zarf belgelerinin açılacağını, daha sonra tüm bilgi ve belgelerin usulüne uygun olup olmadığının komisyon üyelerince irdeleneceğini ve yeterlik alan firmaların belirleneceğini anlattı.

Bu sırada basın mensuplarının, ihalenin gerçekleştirileceği salondan dışarı alınacağını ve öğle vakti yeterliliklerin ilan edileceğini bildiren Ocak, daha sonra öğle yemeği için ara verileceğini veiç zarf belgelerinin açılacağını ve bu belgelerin şartnameye uygun verilip verilmediğinin teyit edileceğini söyledi.

Daha sonra bu konudaki yeterlilikler de belirlendikten sonra teklif mektuplarının açılacağını bildiren Ocak, “Yarışma kriteri 25 yıllık süre için idaremize teklif edilen toplam kira bedeli artı KDV üzerinden yapılacak” dedi.

İhalenin kapalı artırma usulüyle yapılmasının planlandığını bildiren Ocak, “Bugün burada Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihalesini yapacak olmamız nedeniyle kapalı pazarlıklar yerine açık artırma usulunu belirledik. Hep beraber basınımızın huzurunda, canlı yayında, iç zarfta teklif edilen bedeller üzerinden yine iç zartan çıkan en düşük fiyattan en yüksek fiyatasıralanmak kaydıyla gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“Bugün burada hep birlikte bir tarih yazacağız” ifadesini kullanan Ocak, ihale ilanına çıktıkları günden bu yana basın mensuplarının da destekleri için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından iç zarflar notere teslim edilerek, dış zarfların incelenmesi için basın mensupları salondan çıkartıldı.

İHALEDE VERİLEN SON TEKLİF

İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ihalesinde kapalı zarflarda en yüksek teklifi 20 milyar avro ileIC İçtaş-Fraport Ortak Girişim Grubu verdi.

İhale Komisyonunun ön yeterlilik değerlendirmesinde, teklif veren tüm firmalar yeterlilik aldı. Havalimanı ihalesinde, ilk  teklifler kapalı zarflarda sunuldu. Buna göre 25 yıllık kira bedeli için KDV hariç Makyol 4 milyar avro, TAV 9 milyar avro, Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon OrtakGirişim Grubu 12 milyar 682 milyon avro, IC İçtaş-Fraport Ortak Girişim Grubu 20 milyar avro kira bedeli teklif etti.

Açık artırma öncesinde en düşük teklifi veren Makyol ihaleden çekildi. Daha sonra ihalede en yüksek teklif olan 20 milyar avro üzerinden açık artırmaya geçildi.

BAKAN YILDIRIM PROJENİN DETAYLARINI VERDİ 

İhaleden sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım açıklamalarda bulundu. Yıldırım, bu ihalenin Cumhuriyet tarihinin en büyük projesinin bu ihale ilegerçekleştirildiğini söyledi. Yıldırım ihalenin dünyanın en büyük havaalanları arasında yerini alacağını ve Türkiye’nin 2023 vizyonunun en önemli eserlerinden biri olacağını söyledi.

Yıldırım, bu ihaleye uzun ve zahmetli hazırlık yapan ve ihaleye katılan tüm guruplara teşekkür etti.  Yıldırım, oluşan fiyatın KDV ile birlikte rakamın 30 milyarı geçtiğin, TL karşılığı 75 milyar lirayı geçtiğini belirterek “Allah yapanlara güç kuvvet versin. Buraya sıfırdan bir havaalanıyapılacak. Her türlü diğer yardımcı tesisleri büyük bir havaalanı kuruluyor. Bu hava alanı Türkiye’nin gelecek 50 yılına cevap vercek bir havaalanı olacak. “dedi.

Yıldırım, THY’nin dünya üzerinde 203 noktaya uçuş yaptığını, havaalanına 10 milyar avro harcanacağını,   projenin neredeyse 90 milyar liraya ulaşağını belirterek Yıldırım bu rakamın son 10 yılda devlet bütçesinden tüm karayolları ve yatırımlar için aldıkları rakamla eş değer olduğunu söyledi.

Yıldırım, bugün ikinci büyük projenin de  15 milyar avroluk nükleer santral için verileceğinisöyledi. Yıldırım bu paranın 15 milyar avrosunu nükleer projelere geri kalan 17 milyar avroluk kısmı da  devletin alt yapı yatırımlarına aktarılacağını söyledi.

İhale sonrasında ihaleyi kazanan konsorsiyum adına Limak Holding’ten Nihat Özdemir projenin Türkiye ile birlikte belki de dünyanın en büyük projesi olduğunu belirterek 2018 yılı sonlarına doğru bu projeyi bitirerek hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi.

PROJENİN DETAYLARI

150 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ

İstanbul Avrupa yakasının kuzeyine Arnavutköy ilçesine yapılması planlanan 3. Havalimanı tamamlandığında dünyanın yolcu kapasitesi en büyük havalimanı olacak. Projenin ilk etabı olarak 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binası 2017’de hizmete açılacak. Tüm etapları tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak havalimanıdna toplam, 4 terminalbinası 6 pist ve 8 kontrol kulesi bulunacak. Proje yaklaşık 9 milyar Euro’ya mal olacak.

TAKSİM’E GİTMEK 15 DAKİKA

Havalimanı’na ulaşım için Osmanlı – Rus savaşı sırasında sökülen İstanbul’un kuzeyine giden banliyö tren hattı tekrardan canlandırılacak. Havalimanı, 3. köprüden geçirilmesi planlanan hızlı tren hattına da bağlanacak. Böylece Havalimanı’na inen bir yolcu, hızlı trenin ulaşacağı illere kolayca gidebilecek. Yapımı planlanan yeni tren hatları ile havalimanından Taksim’e 15 dakikada gidilebilecek.

 

Kaynak: ekonomi.haber7.com

  1 Yorum

  1. Murat   •  

    Ülkemize milletimize hayırlı uğurlu olsun. Türkiye ye yakışır bir proje. Hem dünyanın en büyük havalimanı olacak hemde Güzel ülkemiz için gururlandırıcı proje olacak. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir