Yeni ASUS Padfone 2 Android İnceleme
Önce özellikleri, sonra görüntüsü sızan ASUS Padfone 2 bugün nihayet resmen duyuruldu. Cihaz her ne kadar büyük bir sırmış gibi tanıtlsa da birkaç gündür yeni Padfone’da tablet-telefon dönüşüm mekanizmasının nasıl olacağını biliyorduk ve şaşırmadık.ASUS’un ilk nesil Padfone‘dan çıkarması gereken pek çok ders vardı. Bunlardan ilki tasarımın kabalılığı, ikincisi ise hem tablet hem de telefon görevini alabilecek bir cihazın normalden çok daha fazla performans sunabilmesi gerektiğiydi.ASUS, tablet dönüşümündeki kabalığı telefonun pad station’a oturma şeklini değiştirerek çözmüş gibi görünüyor. Artık telefon; pad station’ın cebine değil, dışına ve dikey olarak giriyor ve cihaz genel olarak simetrik oluyor.
4.7 inçlik telefon ve 10.1 inçlik tablet dönüşümü oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor. Tek bir SIM(mikro SIM) ile hem telefon hem de tablet için veri aktarımı gerçekleşiyor.
4.7 inçlik Super IPS+ ekran Sharp’ın IGZO teknolojisi ile 550 nit parlaklık verebiliyor. IPS ekranların zaten gün ışığı gibi zorlayıcı durumlarda AMOLED ekrandan oldukça üstün olduğu biliyordu ve bu yüksek parlaklık seviyeleriyle fark biraz daha açılacak gibi görünüyor. 720p ekran, tablet dönüşümünde 1280×800 piksel çözünürlüğü sunuyor.
Performans açısından da Padfone 2 şu anda en hızlı Android ve muhtemelen en hızlı mobil cihaz. Cihazın gücünü Qualcomm’un son gözdelerinden dört çekirdekli APQ8064 işlemci ve Adreno 320 grafik işlemcisi sağlıyor. 2GB boyutundaki bellek boyutuda şu anda sayılı Android cihazında bulunuyor ve muhtemelen önümüzdeki 1 yıl boyunca bu bellek boyutu oldukça yeterli olacak. Yazılım tarafında ise cihaz, şu anda Ice Cream Sandwich’e sahip ancak çok yakında -muhtemelen piyasaya çıktığında- Jelly Bean güncellemesi alacak. Her bölümünde en üst düzey bileşenler kullanılan ASUS Padfone 2 şu anda diğer Android cihazlarına fark atıyor.
Akıllı telefonlarda teknolojinin tıkanıklığından mı, yoksa üreticilerin aptallağından mı bilinmez son 1 yılda gücün arttığını ve aktif kullanım sürelerinin azaldığını gördük. ASUS Padfone 2, aktif kullanım ile 1 günü çıkarabilen sayılı cihazlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 2140 mAh kapasiteli batarya barındıran cihaz, kapasite olarak Samsung Galaxy S3 ile benzer seviyede olsa da dayanıklılık açısından pek çok Android cihazını ikiye katlıyor.
ASUS Padfone 2 ile Wifi kullanılarak 13 saat sörf yapılabiliyor ve 9 saat video izlenebiliyor. Pad station devreye girdiğinde tüm süreler 3′e katlanıyor ve ortaya inanılmaz rakamlar çıkıyor. Önceki Padfone’un 6600mAh bataryası bu jenerasyonda 5000mAh seviyesine inidirilmiş ancak bu süreleri gördükten sonra bu düşüşten muzdarip olabilecek oldukça az kişi vardır diye düşünüyorum LTE destekli cihazda mobil şebeke kullanıldığında bu sürelerde belirgin bir düşüş olacaktır ama rakamlar pek çok kişiyi tatmin edecektir.
LTE desteğinin yanısıra NFC desteği de ASUS Padfone 2′de bulunuyor.
Pad station bataryasının küçülmesi cihazın tasarımını da oldukça etkilemiş gibi görünüyor. Sadece pad station 514 gram ağırlığa sahip, bu değer önceki jenerasyonda 724 gramdı. 135 gramlık telefon ile pad station birleşince ortaya 649 gramlık bir tablet çıkıyor, ki bu oldukça mükemmel bir rakam.
ASUS Padfone 2′nin kamera ve ses özellikleri de oldukça iddialı. Cihazda 13 MP çözünürlüklü, BSI sensörlü, 2.4mm odak uzaklığına sahip kamera bulunuyor. Önceki tasarımdan farklı olarak yeni Padfone’da tabletin kamerası da telefondan sağlanıyor. Kamera, cihazın rakipleri olan Samsung Galaxy S3 ve HTC One X’ten daha yüksek çözünürlük sunmasının yanısıra daha hızlı çekim imkanı da sunuyor. Padfone 2 ile 100 fotoğraf ardışık olarak ortalama 6fps hızında çekebilirken; HTC One X ile 99 fotoğraf 3.3 fps, Samsung Galaxy S3′te ise 20 fotoğraf ortalama 5fps hızında çekilebiliyor. 720p video kaydında ise Padfone 2 60fps hızına çıkabilirken, rakipleri SGS3 ve HOX 30fps’te kalıyor. Ses tarafında ASUS’un bilgisayarlarında kullandığı SonicMaster teknolojisi artık Padfone 2′de. SonicMaster ile kristal berraklığında ses vaadediliyor.
ASUS Padfone 2′nin 32 ve 64GB seçenekli flash depolama alanları microSD gibi opsiyonlarla genişletilemiyor ancak ASUS WebStorage ile 2 yıl boyunca ücretsiz olarak kullanılabilecek olan 50GB alan hediye ediliyor.
Ve fiyat. Her yönüyle üst düzey olan bu cihaz Avrupa ve Asya’da 32GB’lık versiyonuna 799, 64GB’lık versiyonuna 899 euro fiyat biçilerek satışa sunulacak. Pek çok Avrupa ülkesi için satışa çıkacak olan bu cihaz için şu anda Türkiye’nin adı görünmüyor. ASUS Padfone da Türkiye’de satılmamıştı ancak Padfone 2 genel olarak bir başarı yakalayabilirse muhtemelen bu cihazı ülkemizde görebileceğiz.
ASUS Padfone 2′nin en büyük hayal kırıklığı ise klavyesinin olmaması. Önceki jenerasyonda 3′ü 1 arada olan cihaz artık sadece tablet ya da telefon olarak kullanılabilecek. ASUS’un klavye desteğini neden bıraktığıysa gerçekten merak konusu. Ayrıca cihaz sadece telefon olarak satılmıyor.
Genel olarak cihazın mükemmele yakın olduğu söylenebilebilir. ASUS, pek çok Android kullanıcısının sık karşılaştığı problemlere odaklanmı ve başarılı çözümler getirmiş. Üst düzey performans, uzun dayanıklılık süreleri, harika tasarım… gerçekten ASUS oldukça iyi bir iş çıkarmış gibi görünüyor.
Kaynak: AkıllıRobot