Bulut bilişim nedir? Dropbox – Google Drive – iCloud – Ubuntu One

Bulut Bilişim:

Adını son zamanlarda sık sık duyuyoruz; bulut bilişim. Peki nedir bu bulut bilişim? Her geçen gün hayatımızda daha fazla yer edinmeye başlayan bulut bilişim temelde maliyetlerin düşürülmesini, iş gereksinimlerine hızlı cevap verebilmeyi ve karmaşıklığın azaltılmasını temel alıyor. Wikipedia’daki tanımına göre bulut bilişim; çevrimiçi bilgi dağıtımı, bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel ad. Formülsel olarak ifade edildiğinde ise;Cloud Computing = Hosting + Grid Computing.

( Hosting: Web sayfanızı internette yayınlanamak – Kendinize ya da şirketinize ait alan adını e-mail olarak kullanmak için gerekli alanın kiralanması )

( Grid Computing: Gerekli işlem gücü için yükün birden fazla bilgisayara dağıtılması )

Bunu biz tanımlayacak olursak; yazılım, donanım, dosya saklama ve barınma gibi temel ihtiyaçların bizlere uzak bir bilgisayardan internet bağlantısıyla sunulması.

Kısaca bulut bilişimden bahsettikten sonra dosyalarınızı barındırabileceğiniz servislere de göz atalım:

Dropbox:

Birçok işletim sistemine verdiği destekle, sade ara yüzüyle, kolay kullanımıyla ve verdiği ücretsiz alanıyla dikkat çeken bir hizmet. Dropbox birçok işletim sistemine destek vermesine rağmen özellikle Mac OS X ve iOS tarafından ayrı bir sevildi zira birçok programın verdiği doğal destek hizmeti daha ilgi çekici hale getirdi. Basic olarak adlandırılan giriş seviyesi ücretsiz olarak 2GB alan sunuyor.

50GB alan için ayda 9.99$ – yılda 99$

100GB alan için ayda 19.99$ – yılda 199$ fiyatlandırılmaları mevcut. 1TB alan için de farklı fiyatlandırma seçeneklerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ubuntu One:

Windows desteği veren servis resmi olarak Mac OS X işletim sistemine destek vermiyor. 2011’in Kasım ayında 1 sene içersinde desteğin verilebileceği açıklanmıştı, ancak özgür bir yazılım olduğundan dolayı portlanmış durumda. 5GB alanı ücretsiz sunan servis iki ay ücretsiz denemeye imkan verdiği müzik eş zamanlaması için ayda 3.99$ ya da yılda 39.99$, her 20GB ekstra alan için 2.99$ ya da yılda 29.99$ fiyatlandırma yapıyor.

Ayrıca Ubuntu One dosyaların yanısıra Firefox yer imlerini de eş zamanlayabiliyor. ( Firefox bunu artık kendi başına da yapabiliyor. )

iCloud:

Steve Jobs’ın tanıttığı bir Apple hizmeti. Esas amaç Apple cihazları arasındaki senkronizasyonu sağlamak ancak genişleyen müşteri havuzuna cevap verebilmek adına Windows işletim sisteminde Outlook 2007 ve Outlook 2010 ile e-mail, kişiler ve ajanda eş zamanlaması desteği vermekte.

Ücretlendirme ise yukarıdaki görselde mevcut.

Google Drive:

Google’ın bu hizmeti henüz duyuruldu. Windows ve Mac OS X desteklenirken mobilde Android’i destekleyen hizmet5GB alanı ücretsiz olarak kullanıcılara sunuyor. iOS desteğinin ise yakın zamanda geleceği söyleniyor.

25GB için aylık 2.49$

100GB için aylık 4.99$

1TB için aylık 49.99$

16TB için aylık 799.99$ fiyatlandırma yapılmış.

Ücretsiz ve popüler servislerden kısaca bahsetmeye çalıştık, servisler hakkında sormak istediklerinizi bizimle paylaşın.

  1 Yorum

  1. Buse   •  

    Bilgilendirme için teşekkür ederim,çok yararlı oldu :]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir