HTC Desire Ürün İncelemesi

HTC Desire telefonumu 25.07.2011 tarihinden beri kullanıyorum ve deneyimlerimi buradan paylaşmak istiyorum.

HTC Desire :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HTC Desire Genel Bilgiler :

Telefon Tipi Akıllı Telefon
Yorum Gerçekten akıllı 🙂
İşletim Sistemi Android™ 2.2 Froyo (Çoklu dil desteği Türkçe de dahil – MoreLocale Uygulaması ile aktif oluyor), Fabrika çıkışı 2.1 Eclair yüklü gelmektedir ancak FOTA (Firmware Over The Air – Yani internet üzerinden telefon yazılımının güncellenmesi) yöntemi ile 2.2 sürümüne güncellenmektedir. Root lu kullanacaklar aşağıdaki root olmak bölümünden takip edebilirler.
Yorum 2.1 varken de hızlı idi fakat 2.2 ile kullanmak daha bir güzel oldu. Hem 2.1 yüklü iken hemde 2.2 de tarafımdan root edilmiş halde kullanılmaktadır (Android konusunda yeni iseniz bu özellik sizin için çok önemli olmayabilir.)
İşlemci CPU : Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz – ARMv7 rev2 (v7I)
Grafik işlemcisi (GPU) : Qualcomm Adreno OpenGL ES-CM 1.1
Yorum Şu ana kadar gördüğüm en iyi mobil işlemci diyebilirim. (Bu şekilde düşünmemde Android işletim sisteminin etkisi de göz ardı edilemez).
Frekans HSPA/WCDMA: 900/2100 MHz
GSM: 850/900/1800/1900 MHz
Yorum Ülkemizde bütün hatlar ile sorunsuz çalışmaktadır.
3G 7.2 Mbps download
2 Mbps upload
Yorum
Java Desteği Var
Yorum Java desteği var ancak sizin tahmin ettiğiniz gibi jar dosyasını atarım çalıştırırım diye düşünüyorsanız yanılırsınız. Java oyun yada uygulamaların apk formatında olması gerekmektedir. Ancak ek yazılımlar ile bazı jar uygulamaları da çalıştırılabilmektedir. Ben  rom u editlediğimden gerekli olan yazılımı (jbed diye arayıp inceleyebilirsiniz) içine etegre ettim Android 2.2 ile de çalışıyor.
Ekran 3.7″ (94mm)  AMOLED capacitive touchscreen
16M renk
480 X 800 WVGA Çözünürlük (0.38 Megapixel)
100.000:1 kontrast
1ms tepkime süresi
Multitouch
Yorum Ekranı görüp te hayran olmayan birisi daha olmadı 🙂  İnternette pek bulamayacağınız iki özelliği de  belirtmek isterim birincisi 100.000:1 kontrast ve ikincisi de 1ms olan tepkime süresidir.Iphone kullanan bir çok arkadaşım ile karşılaştırma yaptığımız da hepsi şaşırıyor ve bugüne kadar Iphone ekran hassasiyetine bu kadar yakın bir telefon görmediklerini söylüyorlar. Biraz daha kullandıktan sonra “hatta daha iyi diyebilirim” şeklinde yorumlar almaya başlıyorsunuz :)Tıpkı Iphone da olduğu gibi kalem kullanamıyorsunuz. Parmaklarınızı kullanarak her işlemi yapabiliyorsunuz.Multitouch desteği var. Ancak her uygulama bunu desteklemediği için bazı uygulamalarda bu özelliği kullanamıyorsunuz.
Wi-Fi® 802.11 b/g/n
Yorum Draft n desteği var. Ancak özel romlar yüklenerek aktif edilebiliyor varsayılan olarak kapalı. Çekim gücü Notebook seviyesinde ve çok güzel.
GPS Dahili GPS alıcı ve A-GPS desteği
Yorum GPS alıcısını kullanırken eğer veri dolaşımınız aktif ise A-GPS desteğini kullanabiliyorsunuz. Bu sayede internetten yaklaşık 32kb boyutunda bir dosya indirerek GPS uydularına yaklaşık 2sn gibi kısa bir sürede bağlanabiliyor. Eğer internet erişiminiz kapalı ise GPS alıcısının konumunuzu tespit etmesi ortalama 1-2 dk alıyor.
Veri Bağlantıları GPRS (114 kbps download), EDGE (560 kbps download), WAP, UMTS, HSCSD, HSDPA
Yorum
Otomatik Ekran Kilidi Var
Yorum Süresini siz ayarlayabiliyorsunuz.
Ekran Parlaklık Ayarı Var
Yorum Farklı seviyelere ayarlayabiliyorsunuz.
MMS Var
Yorum
E-posta Var
Yorum
Bluetooth® Bluetooth® 2.1 with Enhanced Data Rate
A2DP (kablosuz kulaklıklar için destek)
FTP and OPP (object push) dosya transferi için
Desteklenen diğer profiller: AVRCP, GAP, GOEP, HFP, HSP, PBAP, SPP, Service Discovery Application Profile
Yorum Bazı dosyaları gönderemiyorsunuz. Örneğin .apk uzantılı uygulama dosyalarını. Bu tip dosyaları gönderebilmek için uzantılarını .jpg yapıp gönderin diğer telefondan daha sonra .apk yapın.
FM Radyo Var
Yorum Stereo ve RDS desteği var. Radyo sesini hoparlöre verebiliyorsunuz.
Media Desteği MP3,WMA,AMR,MPEG4,3GP,WMV Varsayılan olarak destekleniyor. DivX (Harici bir player yüklenmesi gerekli)
Yorum En çok sorulanlardan bir tanesi de bu. Videoları mpeg4 veya 3gp formatına çevirerek izleyebilirsiniz. Codec olarak ffmpeg yada h264 kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir sürü yazılım mevcut. Any video converter yada iWisoft video converter kullanabilirsiniz. WMV destekleniyor. Avi, divx için RockPlayer yazılımını yüklemelisiniz.
Telefon Rehberi Sınır var mı bilmiyorum 🙂
Yorum
Ağırlık 135gr (batarya ile birlikte)
Yorum
Boyutlar 119 x 60 x 11.9 mm
Yorum PDA kategorisinde en kibar telefonlardan birisi diyebilirim. Gayet ince sayılır hemen hemen Iphone kalınlığında
Hafıza ROM: 512 MB
RAM: 576 MB4GB harici hafıza kartı 
32GB a kadar microSDHC card desteği
Yorum Ram Nexus One a göre daha yüksek
Kamera 5 megapiksel renkli kamera
720p video kaydı (MPEG4 veya H264 formatında kayıt)
Yüz tanıma özelliği
Otomatik fokus ve flaş
Widescreen (geniş ekran) fotoğraf çekebilme
Geotagging (Fotoğraf çekiğiniz yerin koordinatlarının kaydedilebilmesi)
Yorum Flaşı çok etkili, kimin fotoğrafını çektiysem flaşının çok etkili olduğunu dile getirdiler 🙂
Titreşim Var
Yorum Titreşim hem oyunlarda hemde telefon profilinde kullanılabiliyor. Hareket sensörü ile birlikte kullanımı çok hoş oluyor 🙂
Ahizesiz Görüşme Var
Yorum Handsfree özelliği güzel.
Sensörler G-Sensor (Hareket sensörü)
Digital compass (Dijital pusula)
Proximity sensor (Yakınlık sensörü)
Ambient light sensor (Işık sensörü)
Yorum En sevdiğim yanlarından birisi de bir sürü sensöre sahip olması. Hareket sensörü zaten çok bilinen bir özellik haline geldi hemen hemen bütün telefonlarda var. Özellikle oyunlarda çok işe yarıyor.Dijital pusula ise size yön bulmanızda yarar sağlıyor. Özellikle kıble yönü tayininde.Yakınlık sensörü ne işe yarar diye düşünebilirsiniz. En önemli özelliği siz telefonu kulağınıza götürdüğünüzde ekranı otomatik olarak kapatarak parmağınızın ve ya kulağınızın ekrana temasında farklı işlemler yapmasını engellemektedir. Telefonu kulağınızdan uzaklaştırdığınızda da ekranı tekrar açmaktadır. Ve uzun süren telefon konuşmaları yapıyorsanız ekranı kapatarak bataryanızın daha uzun süre dayanmasını sağlamaktadır.Işık sensörü ise ekran parlaklık ayarını otomatik konumuna alırsanır ortamdaki ışık miktarına göre telefon arkaplan ışığını kendi otomatik olarak ayarlamaktadır.
Konuşma Süresi WCDMA: 390 dk
GSM: 400 dk
Yorum
Bekleme Süresi WCDMA: 360 saat
GSM: 340 saat
Yorum En uzun 3 gün dayanabiliyor. Tabi ki hiç kurcalamadan sadece telefon olarak kullanabilirseniz. Ortalama 2 gün civarında dayanmaktadır. Oyun oynarsanız 1 gün.
Pil 1400 mAh
Yorum
Diğer Özellikler Optic Trackball
Yorum Optik Mouse gayet kullanışlı ve hassas.
Aksesuarlar MicroUSB Kablo, Kulaklık, AC Şarj Adaptörü
Yorum Aksesuar olarak kılıf verilmemesi bir eksiklik.
Diğer Özellikler Word, Excel gibi Ofis dosyalarını PDF dosyalarını görüntüleme, USB Depolama, Ajanda, Takvim, Alarm, Hesap Makinesi, MP3/WAV/WMA/MIDI/AMR ses dosyaları 3GP, WMV, MPEG4, H264, Divx (Harici yazılımlar ile) görüntü dosyaları JPG/PNG resim dosyaları desteği, Facebook, Flickr, Twitter uygulamaları,
Yorum

 

Kullanım Detayları  – Özellik Değerlendirmeleri – İpuçları :

 

  1. Telefon KullanımıAndroid işletim sistemi ve HTC Sense yazılımı birleşince ortaya çok kullanışlı bir telefon arayüzü çıkmış. Telefon menüleri ve kullanımı çok rahat kesinlikle takılma olmuyor. Windows Mobile kullananlar bilirler tam telefon aramasına ihtiyaç duyduğunuz önemli bir anda telefon kilitleniverir. HTC Desire da böyle bir ihtimal yok. Telefon kullanımındaki tek eksik yanı mevcut aramayı sonlandıran fiziki bir butonun yokluğu. Mevcut görüşmeyi ancak ekrandaki dokunmatik butondan sonlandırabiliyorsunuz.
     
  2. Kamera – Fotoğraf MakinesiFotoğraf makinesi 5mp olmasına karşın diğer 5mp telefonlara göre biraz kalitesi düşük gibi. Belki yazılımsal olabilir yada özel ayarlar ile daha kaliteli resimler çekilebilir. Benim gibi telefondaki kameradan çok kaliteli bir fotoğraf beklemiyorsanız sizi tatmin edecektir. Flaşı gece çekimlerde, özellikle oda içerinde yeterli gibi ancak açık alanda çok etkili olduğu söylenemez.Kamera çekimin daha kaliteli ve beklediğimden başarılı olduğunu itiraf etmeliyim. Hatta Android 2.2 den sonra 720p çözünürlükte video çekebiliyorsunuz.
     
  3. Ofis Belgeleri – PDFÜzerinde QuickOffice uygulaması kurulu olarak gelmektedir. Bu uygulama ofis belgelerini ve metin belgelerini görüntüleyebiliyor. Belgeler üzerinde değişikliğe izin vermiyor. Sadece okumak için kullanacaksanız gayet kullanışlı ve hızlı bir uygulama. Ofis belgeleri üzerinde değişiklik yapmak istiyorsanız ücretli uygulamaları kullanabilirsiniz.PDF Viewer uygulaması da üzerinde kurulu gelmektedir. Android 2.2 ile birlikte Adobe PDF Reader da kurulabilmektedir. Ancak benim deneyimlerime göre HTC nin PDF Viewer uygulaması daha kullanışlı ve hızlı gibi geldi. Bu nedenle üzerinde kurulu gelen uygulama şu ana kadar işimi gördü. Multitouch desteklemesi ise ayrı bir güzellik. Bir de akıllı zoom desteği var.
  4. İnternetİnternet tarayıcısı gayet başarılı. Adobe Flash desteği var. Multitouch destekleniyor. Youtube uygulaması ile HQ (Yüksek Kalite) video izlenebiliyor.
  5. Wireless – BluetoothWireless alıcısı Draft – N destekli ancak özel romlar yüklenirse aktif oluyor. Fakat şu anda wireless n destekleyen bir modem veya access point ile data alışverişimiz olmadığından test etmiş değilim. b/g standartlarında ise bağlantısı gayet iyi. Bir notebook çekim mesafesini aratmayacak seviyede.Bluetooth ile dosya alışverişi ve handsfree kulaklık ile telefon görüşmelerinde sorun yok.
  6. Android MarketYurt dışından alınan modellerde Android Market yazılımı yüklü ve ücretsiz binlerce yazılıma erişim sağlıyor. Ancak Ülkemizde resmi satışı olan modellerde (Vodafone, Hepsiburada.com vs.) Google politikası gereği Android Market yok.Android market yüklü olan modellerde Market Enabler yazılımı ile ücretli yazılımları da Google Checkout hesabınızı kullanarak satın alabilirsiniz.Alternatif olarak cep telefonunuza SlideMe Android Market yazılımını yükleyebilirsiniz. http://slideme.org/sam2.apk 
  7. Live WallpaperHareketli arkaplan resimlerini beğeneceksiniz. Varsayılan olarak yüklü gelenler haricinde isterseniz kendinizde marketten indirip kullanabiliyorsunuz.
     
  8. GPS – NavigasyonGPS alıcısı A-GPS (Yardımcı GPS) desteği sayesinde açık alanda veya araç içinde 2sn gibi kısa bir sürede konumunuzu tespit edebiliyor. Eğer mobil veri dolaşımını kapatırsanız bu GPS alıcısının konumunuzu tesit etmesi yaklaşık 1-2 dk sürüyor.Not: GPS alıcısının konumunuzu testip etmesi havanın kapalı veya yağışlı olması ve sizin hareket halinde olmanıza göre değişik sürelerde olabilmektedir.Navigasyon olarak Google Maps kullanabiliyorsunuz. Fakat haritalar da dahil olmak üzere bütün verinin internetten sağlanması gerekiyor. Eğer sınırsız veya yüksek download limiti olan bir 3G paketindeyseniz kullanabilirsiniz. Ülkemizdeki genel 3G tarifeleri göz önüne alındığında faturanızın kabaracağı ortada.Peki offline navigasyon yazılımları ne durumda derseniz, IGO nun henüz 800×480 çözünürlüğü destekleyen bir sürümü yok fakat Motorola için hazırladığı MOTONAV diye bir sürümü var. Diğer alternatifler ise CoPilot ve Navigon olabilir. Navigon deneme sürümünü marketten indirip kullanabiliyorsunuz.
     
  9. Wireless / USB TetheringEn güzel özelliklerinden bir tanesi de 3G internet bağlantısını diğer cihazlara dağıtabiliyor olması. Bu özelliğin zaten standart olması gerektiğini düşünebilirsiniz. Ki bunu zaten nokia nın en eski modellerinde bile bluetooth yada usb ile yapılabildiğini hatırlarsınız. Ancak buradaki en büyük farklılık 3G internet bağlantısını Wireless olarak dağıtabiliyorsunuz telefonunuz Wireless Access Point modda çalışıyor bu şekilde birden çok bilgisayar veya wrireless bağlantı destekleyen herhangi bir cihaz telefonunuz üzerinden internete bağlanabiliyor.
     
  10. OyunlarAndroid markette binlerce oyun sizleri bekliyor. Ülkemizden market erişimlerinde demo yada ücretsiz uygulamalara erişim olduğu için oyun konusunda ücretli alternatifleri göremiyorsunuz. Ancak bir çok oyunun deneme sürümleri mevcut.Bazı oyun ve uygulamaları yakında blogdan duyuracağım.

  11. A2SDUygulama yada oyunların SD karta yüklenebilmesi desteği. Özellikle oyunlar açısından çok önemliydi. Bazı büyük boyutlu uygulamalar için de sd karta kurulması gayet mantıklı. Ancak servis veya widget tarzı uygulamalar sd karta kurulamıyor.

  12. Data2SDŞimdilik sadece root edilmiş modellerde ve özel romlar sayesinde kullanılabilen güzel bir özellik. Uygulamalara ait data dosyaları da (Windows taki Program Files ve AppData klasörleri gibi düşünebilirsiniz) sd karttaki Ext3/Ext4 linux partition a taşınabilmektedir. Bunun için sd kartınızı genellikle 3 farklı partition a bölmeniz gerekmekte. birinci bölüm FAT32 (resimler, videolar, diğer dosyalar) ikinci bölüm Datalar içi Ext3/Ext4 partition üçüncü bölüm de linux takas alanı. Bu sayede istediğiniz kadar uygulama yükleyebilirsiniz. Artık birçok özel rom da desteklenmektedir.
  13. Zil, SMS ve Alarm seslerini özelleştirmekSD kart içinde Media isimli bir klasör oluşturun. Bu klasör içinde Audio isminde bir klasör daha oluşturun. Daha sonra bu klasör içinde sms seslerini koymak için Notifications, zil seslerini koymak için Ringtones, alarm seslerini koymak için de Alarms isimli 3 klasör oluşturun ve istediğiniz ses dosyalarını bu klasörlere kopyalayın. Artık sms, alarm ve zil sesleri ayarları menüsüne girdiğinizde bu klasörlere koyduğunuz dosyalar listelenecektir.
  14. Telefon Defteri / Takvim SenkronizasyonTelefon Numaralarımı Outlook veya Windows adres defteri ile nasıl senkronize edebilirim ? Takvim kayıtlarımı nasıl senkronize edebilirim ? Diyorsanız HTC Sync uygulamasını kullanmalısınız.
  15. Uygulama YüklemekTelefon üzerinden internete bağlanarak indirdiğiniz .apk uzantılı uygulamaları yükleyebilmek içinAyarlar/Uygulamalar/Bilinmeyen kaynaklar (settings>applications>unknown sourcesişaretli olmalıdır.Market yüklü olmayan modeller için SlideMe Android Market yazılımını yükleyebilirsiniz. http://slideme.org/sam2.apk bu yazılımı kullanarak SlideMe markette yayınlanan yazılımları yükleyebilirsiniz.Bilgisayarınızdan herhangi bir .apk uzantılı uygulamayı yükleyebilmek için:Uzmanlar için : Android SDK yüklü olmalı SDK komutları kullanılmalıdır
    Normal Kullanıcılar için : Vakit bulduğumda bir uygulama yazmayı planlıyorum.
  16. Açılış animasyonunu (Boot Animation) değiştirmekVakit bulduğumda bir uygulama yazmayı planlıyorum.
  17. Kullanım Klavuzu Türkçe : http://dl4.htc.com/web_materials/Manual/HTC_Desire/100629_Desire_HTC_UM_Turkish.pdf
    İngilizce : http://dl4.htc.com/web_materials/Manual/HTC_Desire/100629_Desire_HTC_UM_WWE.pdf
  18. Bilgileri Yedeklemek / Geri YüklemekRehber : Telefondaki rehber kayıtlarını yedeklemek için Kişiler ekranında iken Menü tuşuna basın ve Aktar/Gönder > SD karta gönder’e dokunun. Bu şekilde bütün kişi kayıtlarını tek bir .vcf uzantılı dosyaya aktarmış olacaksınız. Yedeklediğiniz dosyadan kayıtları geri almak istediğinizde ise MENÜ tuşuna basın ve Aktar/Gönder > SD karttan al’a dokunun. Aktarım yaptığınız dosyayı seçerek işlemi tamamlayın. Telefonunuzu fabrika ayarlarna döndürdüğünüzde rehber kayıtlarınız silinir.SMS : SMS leri yedeklemek için https://slideme.org/application/sms-backup-restore uygulamasını kullanabilirsiniz. Telefonunuzu fabrika ayarlarna döndürdüğünüzde SMS kayıtları silinir.Resim / Video : Varsayılan olarak zaten SD kartınıza kaydedileceğinden isterseniz SD kartınızdan bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Telefonunuzu fabrika ayarlarna döndürdüğünüzde SD Kartınızdaki dosyalar aynen korunur. 

    Android İşletim Sistemi İnternet ve MMS Ayarları – APN (Access Point Names) :

    Not : Çift tırnak işaretleri olmadan girilmelidir.

    Turkcell İnternet carrier=”Turkcell internet”
    mcc=”286″
    mnc=”01″
    apn=”internet”
    user=””
    server=””
    password=””
    mmsc=””
    type=”default”
    Turkcell MMS carrier=”Turkcell-MMS”
    mcc=”286″
    mnc=”01″
    apn=”mms”
    user=”mms”
    server=”http://wap.turkcell-im.com.tr”
    password=”mms”
    proxy=”212.252.234.168″
    port=”8080″
    mmsproxy=”212.252.169.217″
    mmsport=”8080″
    mmsc=”http://mms.turkcell.com.tr/servlets/mms”
    type=”mms”
    Avea İnternet carrier=”Avea internet”
    mcc=”286″
    mnc=”04″ veya “03”
    apn=”internet”
    user=””
    server=””
    password=””
    mmsc=””
    type=”default”
    Avea MMS carrier=”Avea-MMS”
    mcc=”286″
    mnc=”04″ veya “03”
    apn=”mms”
    user=”mms”
    server=”http://wap.avea.com.tr”
    password=”mms”
    proxy=”213.161.151.201″
    port=”8080″
    mmsproxy=”213.161.151.201″
    mmsport=”8080″
    mmsc=”http://mms.avea.com.tr/servlets/mms”
    type=”mms”
    Vodafone İnternet carrier=”Vodafone internet”
    mcc=”286″
    mnc=”02″
    apn=”vodafone”
    user=””
    server=””
    password=””
    mmsc=””
    type=”default”
    Vodafone MMS carrier=”Vodafone-MMS”
    mcc=”286″
    mnc=”02″
    apn=”mms”
    user=”vodafone”
    server=”http://wap.vodafone.com.tr”
    password=”vodafone”
    proxy=”212.065.136.226″
    port=”8080″
    mmsproxy=”217.31.233.18″
    mmsport=”8080″
    mmsc=”http://217.31.233.18:6001/MM1Servlet”
    type=”mms”

***Mustafa Özcan’dan alıntıdır. Güzel yazısı için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir