İlk Yerli Savaş Uçağımız FX/TX

İlk Yerli Uçağın Detayları Belli Oldu

Türkiye’nin “FX/TX” kod adı verilen ilk yerli savaş uçağını tasarlayacak “beyin takımı” için 6 akademisyen ile sözleşme imzalandı. ODTÜ, İTÜ ve TÜBİTAK Enstitüsü’nde görevli akademisyenlerin isimleri belli oldu!

yerli-ucak-fxtx-savas-ucagi

Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı nasıl olacak? İşte ortaya çıkan bazı detaylar…

Yerli savaş uçağında dün de önemli bir adım daha atıldı. Savaş uçağı programı kapsamında yürütülecek 6 projeyi hayata geçirme görevi de Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İTÜ, ODTÜ, Bilkent Üniversiteleri arasında imzalanan sözleşme ile bu üç üniversiteye verildi.

İŞTE O İSİMLER

ODTÜ, İTÜ ve TÜBİTAK Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde görevli olan ve isimleri sır gibi saklanan akademisyenlerin isimlerine Habertürk ulaştı.

İsimler ve uzmanlık alanları şöyle:

  • Prof. Dr. Arif Ergin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü): Aviyonik elektrik
  • Prof. Dr. Serkan Özgen (ODTÜ): Aerodinamik performans
  • Prof. Dr. Yavuz Yaman (ODTÜ): Yapısal ve malzeme
  • Prof. Dr. Altan Kayran (ODTÜ): Yapısal ve malzeme
  • Prof. Dr. Ahmet Şevketüçer (ODTÜ): Teknoloji geliştirme
  • Doç. Dr. Gökhan İnalhan (İTÜ): Aerodinamik performans

Yerli savaş uçağında dün de önemli bir adım daha atıldı. Savaş uçağı programı kapsamında yürütülecek 6 projeyi hayata geçirme görevi de Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İTÜ, ODTÜ, Bilkent Üniversiteleri arasında imzalanan sözleşme ile bu üç üniversiteye verildi.

İlk yerli savaş uçağı tasarımında bazı ayrıntılar netleşti.

* Yerli savaş uçağı ‘hayalet’ özelliğine sahip olacak, radarda görünmezlik zırhı taşıyacak. Gövdede bor katkılı kompozit malzeme kullanılarak uçağa “görünmezlik” özelliği sağlanması ilk seçenek. Bir diğer düşünce, bor elementinin uçak üzerinde daha geniş alanlarda kullanılması. Çünkü bor, hem hafif, hem dayanıklı hem de ısıya karşı direnci yüksek. Motor çevresinde ve gövdede bor kullanılması halinde uçak önemli bir güvenceye kavuşacak.

* Hava Kuvvetleri ağırlıklı olarak tek pilotlu uçak üzerinde dursa da iki pilotlu tasarımlar da hazırlanıyor. İkinci pilotun, filodaki İHA’lara komuta edebileceği düşünülüyor.

* Projede en fazla düşündüren konu ‘motor’. Uçak motoru geliştirme süresi en az 30 yıl. Bu nedenle, ilk aşamada yabancı motor ile uçuşlara başlanması, zaman içerisinde yerli motorun geliştirilmesi hedefleniyor. Yabancı motor konusunda ABD’den General Electric ve Pratt &Whitney, Avrupa konsorsiyumundan Eurofighter ve Rus üreticilerle görüşülecek.

* Hava Kuvvetleri’nin “tek motorlu olsun” görüşü doğrultusunda, ilk olarak Eurofighter seçeneğinin gündeme geleceği öğrenildi. Typhoon uçağındaki EJ-2000 motorundan daha güçlüsü talep edilecek. Radarın ise ‘yerli’ olmasına karar verilmesi halinde, 2020’ye kadar Türkiye’de geliştirilebileceği öngörülüyor. Nihai hedef yeni jetin 2030’da filoya katılması.

İLK TEST UÇUŞU 2023’TE

Görünmezliğe de sahip olması planlanan FX/TX’in ilk test uçuşunu Cumhuriyet’in 100. yılı 2023’te yapması hedefleniyor.

Yerli savaş uçağı FX/TX’in 2030’da Hava Kuvvetleri filosuna katılması ve F-16 avcı uçaklarının yerini alması öngörülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir