Ve İnternetimiz Öldü!
Uzun süredir gündemi meşgul eden ve bir çoğumuzun “internet yasaklarının zirveye ulaşması” olarak değerlendirilen, Torba Tasarı‘nın internet yayınlarının engellenmesi ile ilgili bölümü, Meclis’te kabul edildi. Muhalefetin tüm itiraz ve değişiklik taleplerine rağmen, tasarı olduğu gibi kabul edildi.
Yeni uygulamada siteler, eğer özel hayata ihlal suçunu işledikleri düşünülürse, şikayet olmaksızın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından kapatılabilecek. TİB, bahse konu olan siteler için erişim sağlayıcılara kapatma talebinde bulunacak. Erişim sağlayıcılar da, bu talebi 4 saat içerisinde hayata geçirmekten yükümlü olacak. Tüm bu uygulama sürecinde, mahkeme kararı aranmayacak.
Erişimi yasaklanacak olan siteler, sadece DNS engellemesi ile karşılaşmayacak; URL tabanlı engellemele de artık hayatımıza girecek.
Eğer erişimin engellenmesi talebi “acil” değilse, önce içerik sahibi uyarılacak. Ama tüm bu karmaşa içerisinde uyarı mekanizmasının en kadar sağlıklı çalışacağı tartışmaya açık bir konu.
Durun; daha bitmedi…
Erişim sağlayıcıların yükümlülüğü, sadece sitelere erişimi engellemekle de sınırlı değil. Engellenen sitelere alternatif yollarla girilmesinin önüne geçmek de, erişim sağlayıcıların sorumluluğu arasına eklenmiş durumda.
Yeni uygulamadan, siteler için alan sağlayan alan sağlayıcıları da nasibini alıyor. Alan sağlayıcılar da, kanuna aykırı olduğuna hükmedilen bir siteyi yayından çıkartmak zorunda kalacak. Ayrıca ev sahipliği yaptıkları sitelerin içeriğini, 1 – 2 yıllık süreler için arşivlemek zorunda kalacaklar.
Özetle
Kısacası internetimizin tek hakimi, bu yeni uygulama ile birlikte, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı oluyor. Görünüşe göre TİB, artık istediği gibi site yasaklayabilecek. Üstelik bunu yaparken, hukuksal bir zemin de aranmayacak. Günlerdir süren protestolara rağmen aynen kabul edilen tasarı, Türkiye’yi internet dünyasında küme düşme hattına kadar sokabileceği açıkça ortada. Çin veya İran gibi ülkelerde uygulanan internet yasaklarını sık sık eleştirirken bugün geldiğimiz nokta, ne yazık ki pek iç açıcı değil…
Kaynak: ChipTR